Persoonlijk

Psycholoog Pauline Hofstra

Pauline Hofstra

Vanaf 1986 tot 1989 heb ik als maatschappelijk werker gewerkt in de opvang van jongeren (12 – 18 jaar), vrijwillige pleegzorg, algemeen maatschappelijk werk.

Vanaf 1993 tot 2010 heb ik gewerkt binnen het onderwijs (WO, HBO en MBO) op het gebied van gezondheidszorg: ontwikkelingspsychologie, omgangskunde, sociale vaardigheden, pedagogiek, en bij Shared Ambition bijscholing gegeven aan psychologen vanuit de Individual Psychologie

Sinds 2008 heb ik een eigen praktijk. Al vanaf 2005 geef ik trainingen.

Sinds 2013 ben ik docent op de internationale Summerschool Icassi. Hier heb ik de eerste 5 jaren met jongeren gewerkt en hen ook lesgegeven, vanaf 2018 geef ik ook ‘adult courses’ en maak ik deel uit van het bestuur van Icassi (www.Icassi.net)

Ik ben gekwalificeerd psycholoog en ik heb zowel HBO Maatschapelijk Werk als Psychologie (WO aan de RUL) gestudeerd. Ik geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) en bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).


Relevante opleidingen & trainingen

 • RUL, Rijksuniversiteit Leiden, Psychologie, Cum Laude 1993
 • HBO Maatschappelijk Werk , nu Windesheim Zwolle (destijds Sociale Academie ‘De IJsselpoort’, Kampen) 1985
 • Opleidingen tot Encouraging Trainer, Adler Schoenaker Instituut, Assen:
 • Basisopleiding tot trainer van de Moed Doet Goed training, afgerond in 2007
 • Vervolg opleiding trainer van de Opvoedtraining, afgerond in 2007
 • Vervolg opleiding trainer van de Relatietraining, afgerond in 2008
 • Vervolg opleiding trainer van de Meer Moed training (voorheen Adler Schoenaker Instituut), Assen, afgerond in 2012
 • EFT basistraining, 2013
 • Masterclass EFT met Yolanda von Hockauf, 2013
 • EFT opleiding: ‘Houd me Vast Training’ voor therapeuten, 2013
 • Opleiding tot Ademcoach bij Herleva, Almere, 2015
 • Opleiding tot Self Boundary Awareness trainer en counselor:
 • Masterclasses 1, 2 & 3 in 2016 en 2017
 • Door Prof. Dr. Nick Blaser, Centre for Applied Boundary Studies, Basel


Specialisaties

Mijn begeleiding richt zich voornamelijk op:
Bewustwording, oftewel: wakker worden in jezelf

Levensstijl analyse oftewel: mensen helpen zich meer en beter bewust te worden van wat ze onbewust nastreven en hoe ze dat doen en met welke gevolgen (en onbedoelde bijangst) op de langere termijn.

Mensen helpen op een milde en niet oordelende manier rechtop te gaan staan in zichzelf en oprecht (van harte) te gaan leven, meer autonomie ontwikkelen, weer helpen zelf bewust richting te geven aan wie ze willen zijn (zelf bewust kiezen wie je wilt zijn, geeft richting aan je eigen gedrag) in de omgang met zichzelf en anderen. Zelf bewust richting geven aan je leven, de handelen, je denken, je eigen manier van betekenis geven aan wat er is.

Patronen intern en patronen tussen mensen (partners, kinderen, collega’s, klanten, etc.) helpen duidelijk krijgen en van daaruit begrijpen wat er waar mis gaat in relaties.

Mijn werk gaat daardoor altijd over relaties: met jezelf, met anderen en daarbij hoort ook relatie educatie. Veel mensen zijn zich niet bewust van wat wel en niet helpend is in de communicatie met zichzelf en anderen.

Ik-grensbewustzijn; mensen helpen bewust worden van hoe zij omgaan met hun eigen en andermans grenzen. Ook weer in de relatie met zichzelf, partners, kinderen, ouders, collega’s, buren, vrienden.

Ik zie heel veel klachten niet als het probleem maar als de oplossing van het eigenlijke probleem of als het gevolg van automatische reactiepatronen.


En verder

Ik geef naast individuele therapie en relatietherapie ook trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, opvoeding en relaties.

Ik ben deskundige op het gebied van de psychologie van Alfred Adler en in die hoedanigheid faculty and board member van de International Summerschool Icassi. Ik ben bestuurslid van de Nederlands Werkgemeenschap voor Individual Psychologie (NWIP). Ik maak ook deel uit van het Adler Netwerk Nederland.

Ik ben verder Ik-grens bewustzijns trainer en counselor, en ademcoach, ook als ondersteuning bij andere hulpvragen.

Ik heb een publicatie gehad: ‘Wat beweegt me?’ in PCS Magazine, editie 5 2014.
En ik heb diverse lezingen gehouden onder andere bij het Logopedisch Spectrum, Hardenberg ‘Anders omgaan met storend gedrag van kinderen’ voor werkers in de gezondheidszorg (gericht op kinderen), 2011.

Het is mijn passie mensen te helpen zichzelf en anderen beter te leren begrijpen zodat zij over meer keuzemogelijkheden beschikken hun leven op een bewuste en positieve manier vorm te geven. In mijn vrije tijd zing ik graag en geniet ik van natuur en cultuur.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Pauline HofstraMeer over mijn praktijk kun je lezen op de Home-pagina.


Psycholoog Meppel Ervaringen van cliënten
De gesprekken met Pauline zijn voor mij altijd heel verhelderend.
sterren-5-score
Psycholoog Meppel
wordt gewaardeerd met 4.7 uit 5 sterren op basis van 7 reviews
English speaking therapy
You are also welcome in my practice for English speaking therapy.
Ik ben aangesloten bij:

therapiepsycholoog
Top