Oudertherapie

Oudertherapie Meppel

Begeleiding van ouders

Ouders die problemen ervaren in de omgang met hun kinderen, belanden vaak bij een pedagoog, kinderpsycholoog of speltherapeut. In sommige gevallen is het zinvol met het kind alleen te werken. Maar het gedrag van een kind staat niet op zichzelf. De problemen die ouders en kinderen ervaren, spelen zich af binnen de interactie met elkaar en/of andere mensen.

Ik onderzoek daarom met ouders het interactiepatroon, wat ouders beogen met hun gedrag en wat het (onbewuste) doel zou kunnen zijn van het storende gedrag dat hun kind laat zien. En daarbij: wat de gevolgen zijn van het gedrag van zowel de ouders als het kind.


Het gedrag van je kind begrijpen

Kinderen die storend gedrag laten zien zijn vaak ontmoedigde kinderen. Juist deze ontmoedigde kinderen worden vaak gelabeld en gewezen op wat ze fout doen en wat anders moet. Met meestal nog meer ontmoediging tot gevolg. Daarom werk ik in eerste instantie met hun ouders, zo nodig met het gezin als geheel en indien wenselijk, met het individuele kind.

Ik geef begeleiding aan ouders die willen dat er thuis iets verandert, die het (storende) gedrag van hun kind willen begrijpen en ook hun eigen reacties moedig durven onderzoeken en willen aanpassen.


Ouderbegeleiding

Van Harte Opvoeden, hoe doe je dat?

Wat we van opvoeden hebben geleerd is vooral wat we vroeger aan opvoeding hebben ervaren. Maar veel methoden uit onze jeugd passen niet meer in deze tijd. Ouders en leerkrachten gaan anders om met kinderen.

De meeste ouders willen graag dat hun kinderen naar hen luisteren en ook dat ze zelfstandig leren nadenken, zelfstandig handelen en zich verantwoordelijk voelen voor hun gedrag. Dat ze rekening houden met andere mensen, kunnen samenwerken en op leren komen voor zichzelf. Maar hoe leer je hen dat?

Hoe leert een kind lopen? Hoe leert een kind fietsen? Door veel te oefenen, door te vallen en weer op te staan. Iedere keer opnieuw terwijl ouders in vertrouwen bemoedigen. ‘Ja, zo gaat het goed, het lukt je wel!’ Op deze manier blijft een kind moedig oefenen, ontwikkelt het zelfvertrouwen, een gezond gevoel van eigenwaarde en veerkracht.

Een goed voorbeeld

Het aanleren van sociale vaardigheden gaat op dezelfde manier. Kinderen proberen onbewust allerlei gedrag uit en leren zo wat helpend is en wat niet. Ouders en andere opvoeders kunnen hen daarbij helpen door vertrouwen te hebben in de vermogens van het kind zich positief en sociaal te ontwikkelen. En door zelf het goede voorbeeld te geven natuurlijk! Ouders geven door hun eigen gedrag namelijk altijd de richting aan.

Laat als ouder dus zelf het gedrag zien dat jij je kind wilt leren. In de therapie leer je op een bewuste en bemoedigende manier met kinderen en jezelf omgaan.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Pauline Hofstra


Psycholoog Meppel Ervaringen van cliënten
De gesprekken met Pauline zijn voor mij altijd heel verhelderend.
sterren-5-score
Psycholoog Meppel
wordt gewaardeerd met 4.7 uit 5 sterren op basis van 7 reviews
English speaking therapy
You are also welcome in my practice for English speaking therapy.
Ik ben aangesloten bij:

therapiepsycholoog
Top