Therapie

Therapie Meppel - Psycholoog Pauline

Therapie op maat

Wanneer het je niet lukt om je problemen op te lossen, wanneer je zelf even geen uitweg meer ziet en voor je gevoel in hetzelfde kringetje blijft ronddraaien, kun je in mijn praktijk terecht voor ondersteuning en bemoediging op maat.

Soorten therapievormen

In de begeleiding kunnen wij gebruik maken van verschillende therapievormen, zoals:


Analyse, aanvaarding, aanpassing en actie

Tijdens begeleidingssessies komen de volgende onderdelen aan bod:

Analyse
Analyse van je hulpvraag, je kwaliteiten en vaardigheden, je wensen en behoeftes en van de wijze waarop je geneigd bent te reageren op (stressvolle) situaties. We onderzoeken wat je doet om je goed te voelen en pijn te vermijden. We doen dat mild en zonder oordeel.

Ik ga er van uit dat al ons gedrag een positieve intentie heeft. Mensen die zich stil houden en terugtrekken tijdens een woordenwisseling, doen dat vaak omdat ze de situatie niet verder willen verslechteren. Mensen die schreeuwen doen dat vaak omdat ze contact willen met de ander maar zich niet gehoord voelen.


Aanvaarding
Aanvaarding van de situatie. Aanvaarding van gevoelens, gedachten, gedrag, ons eigen aandeel in zowel succesvolle als lastige situaties. Aanvaarden dat we beeldhouwer zijn van hoe we (onbewust) zijn gaan denken over onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Aanvaarden dat we zijn gaan geloven dat dit beeld dat we hebben gecreëerd, waar is, vertrouwd en normaal is. En dat we daardoor niet meer zien dat het misschien ook allemaal anders kan zijn en dat we zelf ook anders kunnen.

Aanvaarden betekent niet berusten. Het houdt in dat we onze manier van denken, voelen en doen moedig en mild erkennen zonder oordeel. Dat zet ons psychisch recht. We veroordelen onszelf (en anderen) niet langer maar nemen verantwoordelijkheid voor onze manier van reageren en voor de gevolgen van ons gedrag. We realiseren ons dat we geen slachtoffer zijn van onze omstandigheden maar nemen het stuur van ons leven weer in eigen hand en ervaren vrijheid: ‘ik kan ook anders kiezen’.


Aanpassing
Aanpassing van je gedrag op basis van verkregen inzichten. Jij bepaalt of je wilt veranderen en in welke richting. We verkennen samen helpende alternatieven waarop jij moedig met je problemen kunt omgaan. Hierbij maken we, als jij dat wilt, gebruik van ontspanningoefeningen, visualisaties, de helende werking van je ademhaling en handige hulpmiddelen om in je kracht te (komen) staan.

We hebben niet altijd invloed op wat ons overkomt, wel op de manier waarop we er mee om gaan.


Actie
Actie door moedig te oefenen met nieuw gedrag. ‘We make the road by walking, not only by talking.’ Opgedane inzichten verbleken wanneer ze niet worden omgezet in gedrag. Je kunt de zee immers niet oversteken door alleen over het water te staren. Je oefent door te beginnen waar je gebleven bent, door kleine haalbare stappen te zetten en je inspanningen en vorderingen bewust waar te nemen en te waarderen.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Pauline Hofstra
Geregistreerd bij NFG en RBCZ


Psycholoog Meppel Ervaringen van cliënten
De gesprekken met Pauline zijn voor mij altijd heel verhelderend.
sterren-5-score
Psycholoog Meppel
wordt gewaardeerd met 4.7 uit 5 sterren op basis van 7 reviews
English speaking therapy
You are also welcome in my practice for English speaking therapy.
Ik ben aangesloten bij:

therapiepsycholoog relatietherapeuten

Top